Koken met Vrienden – Amarante & Balder


Vrienden en familie komen heel graag bij ons eten, maar ik vind het ook leuk om bij mijn vrienden uitgenodigd te zijn voor het diner! Ondanks dat asperges niet meer in het seizoen zijn, is het een van mijn favoriete gerechten en wil ik jullie dit heerlijke menu niet onthouden!

Wij hadden het genoegen bij onze vrienden Balder en Amarante te dineren afgelopen weekend. Balder en Amarante zijn een heerlijk jong stel die sinds een aantal maanden samenwonen in Amsterdam. Zij houden allebei van lekker eten en doen allebei ook hun uiterste best om iets lekkers klaar te maken. Het was een geslaagde avond, we hebben lekker gegeten en gedronken en nagenoeg bijna alles is opgegaan! Wat ik altijd belangrijk vind bij het organiseren van een diner, is dat je de juiste balans moet vinden tussen heerlijke gerechten klaarmaken en genoeg tijd overhouden om je gasten te entertainen. Balder en Amarante zijn met onderstaande menu hier perfect in geslaagd.

Le menu du soir

Voorgerecht

Tartaar van tonijn en chunky avocado, met wasabi mayonaise
geserveerd met plakje appel-peer en bieslook

Hoofdgerecht

Asperges à la Flamande

Nagerecht

Zomer Pavlova met passievrucht

Ingredienten voorgerecht, voor 4 personen
120 gram tonijn, in hele fijne blokjes gesneden
120 gram advocado, eetrijp en in blokjes gesneden
Fijngehakte bieslook
Citroensap
Scheutje Sesamolie en walnootolie
halve theelepel wasabi pasta
Peper en zout naar smaak
Geroosterde sesamzaadjes, voor een decoratief effect kan je ook zwarte sesamzaadjes gebruiken

Bereiding voorgerecht
Snijd de tonijn in kleine blokjes van ongeveer een halve cm. Schil de avocado en snijd ook in kleine blokjes en leg apart in een kom. Marineer de tonijn tartaar met sojasaus, sesamolie en walnootolie. Doe daarna de wasabi pasta bij de tartaar en roer het mengsel goed totdat alle specerijen opgenomen zijn in de tartaar. Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Leg de tartaar in de koelkast. Breng de chunky  avocado blokjes op smaak met citroensap, dit voorkomt ook verkleuring van de avocado en breng op smaak met een scheutje olijfolie, versgemalen zout en peper. Let op avocado heeft een mild romige smaak, en kan soms smakeloos lijken, vandaar dat je de avocado flink op smaak mag brengen, maar pas op dat het niet te zout wordt. Dresseer de borden met een schepje van het avocado mengsel en schep hierop de tonijntartaar. Snijd dunne plakjes van de appel-peer en leg een plakje op het tonijn-avocado torentje en maak af met een beetje fijngehakte bieslook.

Ingredienten hoofdgerecht, voor 4 personen
24 witte asperges, geschild
400 gram dungesneden Beenham
1/2  kilootje krieltjes
6 eieren
200 gram roomboter
paar takjes fijngehakte peterselie
Versgemalen nootmuskaat, zout en peper

Bereiding hoofdgerecht:

Schil de asperges en snijd aan de onderkant een stukje af. Kook de asperges in een asperge pan en kook de schillen ook mee. Ik vind het lekker om nog een klontje roomboter in het kookwater te doen, voor wat extra smaak. Het gebruik van een aspergepan zorgt ervoor dat je de verrukkelijke kopjes van de asperges niet te gaar kookt. Was de krieltjes en kook deze zoals gebruikelijk en doe het zelfde met de eitjes. Smelt de roomboter in een sauspannetje en schep de room van het vet af met een lepel, doe de geklaarde boter in een sausboot of in een kommetje. Schil de hardgekookte eitjes en haal ze door een slicer zodat ze in mooie kleine blokjes worden gesneden of laat ze ongeschild heel. Serveer alle ingrediënten apart, zodat iedereen het gerecht zelf op het bord kan samenstellen: asperges, paar krieltjes, beetje eierstrooisel of een ei, op smaak gebracht met versgemalen nootmuskaat, zout, peper en afgemaakt met een beetje fijngehakte peterselie en een flinke scheut gesmolten roomboter.

Ingredienten nagerecht, 4 personen
3 eiwitten
175 gram witte basterdsuiker
3 dl slagroom, lobbig opgeklopt
4 of 5 passievruchten

Bereiding nagerecht
Bedek een bakblik met een stuk bakpapier . Klop de eiwitten met een snufje zout in een kom stijf tot dat ze zachte pieken vormen.Roer beetje bij beetje de suiker erdoor, totdat alle suiker is opgelost. Schep driekwart van het schuim op het bakpapier en vorm hiervan een cirkel met een doorsnee van 20 cm. Maak met de rest van het schuim een opstaand randje zodat een bakje ontstaat. Bak het 1 1/4 uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. Doe de oven uit, maar laat de pavlova in de oven helemaal afkoelen. Leg de pavlova op een schaal. Schep de geklopte room erop. Snijd de passievruchten door midden en schep het vruchtvlees (met pitjes) eruit in een kom. Vlak voor serveren schep je de room op de pavlova en daarbovenop de passievruchten, anders wordt de schuim zacht.

Eet smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: