Makkelijke Pasteitjes


Pasteitjes zijn makkelijke hapjes die ideaal als brunchgerecht of als hartig hapje tijdens een verjaardag of feest geserveerd kunnen worden.  Pasteitjes zijn makkelijk te bereiden en met de vulling kan je eindeloos varieren. Denk bijvoorbeeld aan een traditionele Engelse shepherd’s pie, chicken potpie,  empanadas of spinazie-geitenkaas, maar ook leftover stoofvlees is een van mijn favoriete opties!  Ik maak altijd een groot aantal pasteitjes die ik in de vriezer bewaar, en als ik even  geen inspiratie heb om te koken of weinig tijd heb,  heb ik in een handomdraai een lichte maaltijd op tafel. Ik serveer de pasteitjes graag met een gemengde groene salade. Mijn favoriete variaties zijn pastechi uit Curacao, met pittig gekruid gehakt, picallily en rozijnen, de Surinaamse pastei, met doperwten, wortelen en kip.

Tips: Ik vind het extra lekker om mijn eigen deeg te maken, maar voor de makkelijke koks onder ons gebruik ik ook vaak hartige taartdeeg of gewoon bladerdeeg uit het vriesvak. Verder gebruik ik een muffin/cupcake blik, en als je iets creatiever wilt zijn kan je ook de  uitsnede van een kom gebruiken en de randen op elkaar plakken als halve maantjes en met een vork de randjes aanduwen voor een mooi decoratief effect!

Hierbij mijn recept voor Surinaamse pasteitjes.(ongeveer 12 pasteitjes)

Recept voor hartige deeg:

300 gram ongezouten roomboter
400 gram bloem (gezeefd)
1 dl koud water
2 theelepels bakpoeder
1 mespuntje zout
bloem voor het bestuiven van de (snij)plank of theedoek
boter  voor het invetten van het bakblik
1 ei of eidooier om het deeg in te smeren voor een mooi glanzend bruine kleur

Bereiding hartige deeg:

Maak je roomboter romig met de mixer en voeg langzaam het koude water toe, totdat het opgenomen is in de boter. Meng in een andere kom het bloem met zout en bakpoeder en voeg dit toe aan het boter mengsel. Kneed het deeg totdat het een elastisch is geworden en rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht of (snij)plank. Beboter  het muffin blik en snijd met een kom cirkels uit, die groot genoeg zijn om het muffin vakje te vullen. Let op dat het plakje deeg groot genoeg moet zijn, omdat je het pasteitje ook nog moet dichtmaken.

Bij gebruik van bladerdeeg of hartige taartdeeg, kan je 1 plakje per muffin vorm/ per pasteitje gebruiken.

 

Recept voor de vulling van Surinaamse pastei

3 grote kippenbouten of 2 dubbele kipfilets
1 pak diepvries doperwten en wortelen
1 eetlepel kappertjes
3 middelgrote augurken (zoetzuur)
1 sjalot (groot)
1 klein teentje knoflook
3 eieren
1 eetlepel picalilly mosterd
1 eetlepel tomatenpuree
2 kleine kippenbouillonblokjes
2 takjes selderij
2 laurierblaadjes
4 peperkorrels, optioneel voor extra pit
versgemalen zout en peper

Bereiding pasteivulling

Braad de kippenpoten aan in een koekenpan met een beetje olijfolie, totdat ze gaar zijn. Zodra de kip gaar is, laat het afkoelen Haal het vlees van het bot en vel en snijd het in kleine blokjes.

Kook intussen de eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en laat ze goed afkoelen. Snijd ze daarna met een eiersnijder in mooie, gelijke plakken. Blancheer de doperwten en wortelen. Snij de augurken in dunne plakjes.

Sauteer in een pan de kipblokjes met een fijngesneden sjalot, en voeg hierna de laurierblaadjes, fijngehakte selderij, peperkorrels toe. Breng op smaak met de bouillonblokjes en laat het geheel op laag vuur smoren. Haal de laurierblaadjes, de selderij en de peperkorrels uit de pan. Doe de augurken, de kappertjes, de picalilly mosterd en de tomatenpuree erbij en schep het mengsel goed om dat alle ingredienten opgenomen zijn in het mengsel. Voeg als laatste de doperwten en wortelen toe, breng op smaak met versgemalen zout en peper en laat het mengsel daarna afkoelen.

Verwarm de over op ongeveer 180 graden.

Verdeel de vulling over de met deeg beklede muffin blik, en garneer elk pasteitje met een plakje ei. Maak een “deksel” op het pasteitje of vouw de uiteinden van het plakje deeg dicht naar elkaar toe. Besmeer met een kwastje de pasteitjes met losgeklopt ei en bak de pasteitjes in 30-45 minuten gaar in de oven. Let op dat dit afhankelijk is van het soort deeg dat je gebruikt! Haal het bakblik uit de oven en laat minimaal 15 minuten afkoelen voordat je de pasteitjes uit het blik haalt, de onderkant kan nog een beetje vochtig zijn, waardoor de vulling eruit kan lopen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: