Homemade Hamburger – just the way you like it


Voor wie mijn eerdere post over The Butcher Amsterdam heeft gelezen en de burgers heeft geproeft, weten dat fast food tegenwoordig geen fast food hoeft te zijn.

Indien je je niet in de buurt van de Albert Cuyp bevindt en toch een lekker broodje hamburger lust, is de homemade versie soms het lekkerst! Je kan namelijk eindeloos varieren, en het maakt het samenkoken erg gezellig. Wie lust er wel uienringen, kaas, spek, tomaten ketchup, mayonaise of toch alleen een tikje fijne mosterd voor die lekkere pittige smaak? Dit zijn natuurlijk de klassieke ingredienten, maar wat dacht je van een plakje gegrilde aubergine, of baba ganoush in plaats van de bekende sauzen?

Het volgende recept is voor een ‘klassieke hamburger’ die zelf gepersonaliseerd kan worden; just the way you like it!

Ingredienten voor 4 hamburgers
400 gram gehakt (runder, mager of halfomhalf)
1 sjalotje, fijn gesneden
1 eetlepel Worchestershire saus
beetje mosterd, ketchup
1 ei, losgeklopt
Versgemalen zout en peper

4 hamburger broodjes

1 rode ui en plakjes augurk voor op het broodje.

Bereiding
Ik houd ervan om mij gehakt bij een ecologische slager te halen. Een aanrader is Siem van der Gragt, door mijn man ook wel de Vlees Juwelier genoemd. Siem verkoopt gezond en heel lekker vlees omdat de dieren opgroeien in natuurlijke omstandigheden en krijgen alleen ecologisch en plantaardig voer, waarin geen groeistimulerendemiddelen en antibiotica zitten. Je proeft de heerlijke rijke smaak van het vlees echt! Meng het gehakt met het fijngesneden sjalotje, de Worchestershire saus, moster, ketchup, en losgeklopt ei. Kneed het gehakt met je handen totdat alle ingredienten opgenomen zijn door het vlees. Breng op smaak met versgemalen zout en peper.

Verhit een koekepan met een beetje olijfolie en maak 4 gelijke ballen van het gehakt. Zodra de pan heet is, vorm je de gehakt ballen in hamburgers en bak je ze aan beide kanten mooi bruin. Snijd in de tussentijd de hamburger broodjes doormidden en rooster in de broodrooster of in een andere pan zonder boter of olijfolie.

Zodra de hamburgers klaar zijn, leg ze direct op de broodjes. Nu begint het andere leuke gedeelte, waarbij je hamburger naar eigen smaak kan ‘opmaken’.

Eet smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: