Hotel Chocolat Amsterdam – de échte chocolade makers!


In het bruisende hart van Amsterdam ligt een nieuw geheim en unieke belevenis: Hotel Chocolat

Hotel Chocolat heeft haar eerste vestiging op het Europese vasteland in Amsterdam geopend op 15 juni 2012.  Anders dan andere chocolade merken werldwijd, is Hotel Chocolat een nieuwe soort chocolatier,  die het maken van luxe chocolade en cacao verbouwen combineert in een onderneming. Gedurende de opening van de eerste Hotel Chocolat  in Amsterdam, voerde ik een gesprek met Dhr. Angus Thirlwell – CEO en mede-oprichter van het bedrijf, onder het genot van een chocolade tasting.

Hotel Chocolat is gevestigd in een tradioneel Herenhuis in de gezellige winkelstraat Heiligeweg. De cacao aroma’s en het grote assortiment van chocolade producten is wat met een oogopslag mijn aandacht trekt bij binnenkomst. Ik wordt verwelkomd door een hostess, die mij gelijk een tasting  aanbiedt van een heerlijke romige melk chocolade, met een perfect vleugje zoetheid. Ik zie prachtige cadeauverpakkingen met chocolade combinaties zoals: Giant Chocolate slabs , grote tabletten met caramel, stukjes koek, choc chips, en Champagne truffels, chocolade die vrij is van gluten en alcohol, en veel meer. Er zijn ook een aantal grappige experimentele producten zoals Chocs to Chill, dit zijn truffels die je in de vriezer moet bewaren!

Daarna wordt ik uitgenodigd om naar de secret Coffee Vs Cocoa Bar te gaan, via een trap boven de winkel. De ambiance van deze bar sluit naadloos aan bij de rest van de uitstraling van de winkel, en is gezellig en warm door de eiken panelen aan de wanden. Er is een uitgebreid menu met klassieke espresso, latte, capuccino en theesoorten. Hotel Chocolat staat er bekend om dat je kan kiezen of je je koffie met koffie- of cacaobonen gemaakt wilt hebben! Dit concept is voor het eerst geintroduceerd in de winkel in Edinburgh.

Bij het proeven van diverse smaken uit de Purist Collection, dacht ik serieus dat ik in de chocolade hemel was beland! The Purist chocolades zijn gemaakt van cacaobonen, die een onderscheidende smaak hebben door de origine van de bonen – de locatie, de bodem, de invloed van de zon, tropische regenbuien en behandeling na het oogsten. Het hoogtepunt van chocolade maken, is weergegeven in The Purist – Rabot Estate, waar de cacaobonen afkomstig zijn van de eigen Hotel Chocolat Rabot Estate in Sint Lucia. Deze chocolade bestaat voor 66% uit pure chocolade, en met de eerste hap proef je gelijk de kersen en veenbessen, daarna volgt een honing-achtige smaak van vijgen. Het midden van de tasting  wordt gekenmerkt door een intense chocolade-achtige smaak met geroosterde cacao en een vleugje koffie. In de after bite,  om het maar zo te noemen, proef je de langzaam intenser wordende bitterheid van de chocolade met noten van zoethout en rode wijn tanines.

Mijn gesprek met Dhr. Thirlwell gaat door, terwijl hij mij een kop thee aanbiedt. Bij de eerste slok, valt het mij op hoe krachtig de smaak van chocolade is! Als ik hem vraag wat Hotel Chocolat anders maakt, dan andere chocolade merken, antwoordt hij dat Rabot Estate de kern is van wat Hotel Chocolat doet. Waar andere merken producten aan consumenten brengen volgens het principe from bean to bar, gaat Hotel Chocolat nog een stap verder, door het aanbieden van chocolade producten from tree to bar!

Hotel Chocolat verbouwd haar eigen cacao sinds 2005 op een privé cacao plantage Rabot Estate, op het West-Indische eiland Sint Lucia. Met het concept van Hotel Chocolat wordt de connectie tussen cacao verbouwer en chocolatier gemaakt. Klanten  kunnen in de winkels de lekkere chocolades kopen, en tegelijkertijd in de winkel de chocolade proeven. Een gevarieerd en uniek menu wordt geserveerd waarbij de rooster technieken, die van invloed zijn op de smaak van de cacaobonen centraal staan. De Hotel Chocolat ervaring wordt compleet door de connectie te maken tussen restaurateur en hotelier, met The Hotel Chocolat & Boucan, het zeer gewaardeerde fine-dining concept, biedt de gasten de ultieme Hotel Chocolat ervaring. Perfect gesitueerd te midden van de prachtige natuur en het regenwoud op Sint Lucia. Het Hotel Chocolat & Boucan heeft een uitstraling van de unieke mix van de typische charme van Sint Lucia gecombineerd met een strakke moderne stijl. Het hotel beschikt over 14 luxe lodges met adembenemend uitzicht op de Piton heuvels. Het bijbehorende restaurant Boucan is ook uitgegroeid tot de een van de meest begeerlijke en  ultieme foodie bestemmingen ter wereld, met een gastronomisch concept, dat de zoete en hartige verbinding van de cacao, die gekweekt is op Rabot Estate, combineert met de tropische producten van Sint Lucia. The Hotel Chocolat en Boucan ontvingen in 2012 de Tripadvisor Certificate of Excellence Award en is opgenomen in de Conde Nast Traveller Gold List 2012! Zoals je je kunt voorstellen heb ik deze bestemming direct toegevoegd aan mijn lijstje van 1000 Places to See Before I Die!

In de tussentijd kunnen fijnproevers, waaronder ikzelf,  getroost worden met het assortiment Cocoa Cuisine, om je eigen Hotel Chocolat belevenis thuis op te zetten. Cocoa Cuisine is een revolutionair fusion concept, met spannende producten zoals Caramel Smudge chocopasta, Cocoa & Chilli olijfolie, Cocoa & Honing Mosterd Dressing, gekruide Cocoa Glaze voor vlees, Penne Cocoa en nog veel meer. Naar mijn mening zoekt Hotel Chocolat een ware verbinding met chocolade liefhebbers, door niet alleen maar chocolade producten aan te bieden, maar een hele belevenis van cacao boom tot een grote keuze aan fantastische producten aan te bieden! Alle luxe chocolade producten zijn online te verkrijgen, en elke winkel biedt Tasting Adventures aan om meer te weten te komen over chocolade door proeverijen. Als laatste nodigt Hotel Chocolat Tasting Club  liefhebbers en conaisseurs ook uit om deel te nemen aan bijzondere initiatieven zoals duurzame cacao projecten geinitieerd door Hotel Chocolat

Hotel Chocolat heeft zich kunnen distingeren van andere bekende  merken, en ontving hiervoor diverse onderscheidingen. Om er maar een paar te noemen: Most Advocated British brand in the UK. Hotel Chocolat is als vierde geplaatst in de Top 10 van Most Advocated Brands en  was het enige Britse merk in deze selectie. Bovendien werd de Coffee Vs Cocoa Bar Roast + Conch van Hotel Chocolat uitgeroepen tot baanbrekend nieuw concept in het eigenzinnige Seven Dials district in Covent Garden, Londen. De winkel brengt alle activiteiten van het bedrijf samen onder een dak – van cacao verbouwen tot chocolade maken, naar innovatieve nieuwe op cacao gebaseerde dranken en etenswaren. In december 2011 heeft Hotel Chocolat ook een winkel geopend in Edinburgh, Schotland, met een revolutionaire Coffee versus Cacao Bar – waar een assortiment van exclusieve nieuwe dranken mogelijk gemaakt wordt door nieuw ontwikkelde cacao-rooster technieken van Hotel Chocolat. De ervaring die het met zich meebrengt is dat klanten kunnen kiezen om hun koffie met koffie- of cacaobonen bereid te hebben!

Op weg naar huis, voelde ik mij als wat Patrick Skene Catling eens heeft gezegd:  “Other things are just food. But chocolate’s chocolate”. En mijn conclusie is dat bij Hotel Chocolat ze echt weten hoe je chocolade moet maken!

Hotel Chocolat Amsterdam | Heiligeweg 7 | http://www.hotelchocolat.co.uk
Opening hours:
Monday 12.00 – 18.00
Tuesday, Wednesday, Friday and Saturday 10.00 – 18.00
Thursday 10.00 – 21.00
Sunday 12.00 – 17.00

The Hotel Chocolat & Boucan | Hotel Chocolat Estates Ltd | The Rabot Estate, PO Box 312 | Soufriere | St.Lucia, West Indies | http://www.thehotelchocolat.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: