Alle seizoenen Thee bij Tea Bar


Over de hele wereld bestaan er tradities en cliché’s met betrekking tot het drinken van thee. Sommige mensen drinken thee alleen bij koud weer, of als ze zich een beetje grieperig voelen. Anderen verkiezen thee boven een kop koffie ‘s ochtends bij het ontbijt.

In alle Aziatische landen behoort thee drinken tot een onlosmakelijk onderdeel van de cultuur, en hier komt ook de traditionele thee ceremonie vandaan. Ik heb persoonlijk een thee ceremonie bijgewoond in China en als culinaire ontdekker is deze ervaring heel bijzonder en waardevol geweest.

In China is het drinken van thee niet zomaar een gezelligheid. Hier wordt thee gedronken als een vorm van het tonen van respect, of als je excuses wilt aanbieden serveer je thee.  Tijdens het huwelijk wordt als eerbetoon aan ouders een traditionele thee ceremonie gehouden. Een ander belangrijk gebruik, is dat in China thee medicinaal wordt gedronken en dus om allerlei ziektes en kwaaltjes te genezen of juist als anti-aging middel. Hierbij horen ook verschillende theeën bij de verschillende seizoenen in het jaar. Over het algemeen wordt geurende thee aanbevolen gedurende het najaar, groene thee in de zomer, oolong thee in de herfst en zwarte thee in de winter.

Op de Haarlemmerdijk, wat onlangs benoemd is tot gezelligste winkelstraat van Amsterdam, is de Tea Bar gevestigd. Tea Bar is een uniek theeconcept met een geweldig grote varieteit een diverse theesoorten. De oprichters van Tea Bar Sara Verver en Fenje Bolt willen zich met het Tea Bar concept richten op een theebeleving ‘nieuwe stijl’.

Op inspectie naar de Tea Bar om deze new-style thee met eigen ogen, oren en neus te ervaren, kwam ik in een gezellige en prachtig ingerichte winkel waar je zintuigen direct geprikkeld worden. Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door een tafel met heerlijke pastries. Het blijkt  Tea Bar met pop-up bakeries werkt, een concept wat de bezoekers aanmoedigd tot het drinken van een kop thee met een lekkere brownie, macaron, croissant, madeleine of ander rijkelijk met poedersuiker bestrooid gebakje! In de winkel bevindt zich ook een maisonnette verdieping die ingericht is als een gezellige thee lounge die in de winter geopend is.

De Thee test. Mijn thee ceremonie heb ik thuis gehouden met een vriendin die net zo’n theeleut is als ikzelf. Vaak nemen we een kopje thee na het diner, en kletsen we verder over de dagelijkse beslommeringen. De thee test bestond uit een proeverij van de volgende thee soorten van de Tea Bar:

1. White Wonder
Geurige witte thee met gojibessen, bergamot, rozen, frambozen, zwarte bessen en malvabloesem

2. Berrylicious
Groene theemelange met stukjes aarbei, gojibessen, vanille, rozen, korenbloemen en zonnebloemen

3. Olive Detox
Mix met olijfbladeren, stukjes mango, appel, banaan, sinaasappel, korenbloemen en zonnebloemen

Mijn horeca ervaring komt nu goed van pas, want na een jaar lang high teas te hebben geserveerd in een luxe hotel in Amsterdam, weet ik dat je de theesoorten altijd van licht naar donker of zwaar drinkt, vandaar bovenstaande volgorde.

Op elke verpakking van de theesoorten staan de instructies om de thee te zetten en dus heb ik grootmoeders’ theeservies uit de kast getrokken om dit thee moment compleet te maken.

We ruiken eerst aan elke kop en nemen vervolgens voorzichtig een nipje. Wat ons direct opvalt zijn de pure smaken van de thee. De White Wonder, heeft een delicate smaak, wat wordt versterkt door het geurende fruit. Er is een lekkere bite in de thee door het vleugje bergamot. Het laatste bestanddeel van deze thee de malvabloesem schijnt actieve bestanddelen te hebben, die ontstekingsremmend en verzachtend werken. I feel better already!

Berrylicious doet haar naam eer aan en is een groot geurend boeket, en het schijnt dat een aftreksel van korenbloemen ook weleens gebruikt wordt tegen bronchitis.

Bij Olive’s Detox, weten we niet wat we moeten verwachten, het is voor het eerst dat ik een thee drink die bestaat uit olijfbladeren. Aan de naam te lezen zal de thee een reinigend effect moet hebben. Handig na mijn andere culi-activiteiten afgelopen weekend! De thee is pittig van smaak met een wild contrast tussen het fruit van de mango, appel en banaan, waarbij de banaan de boventoon voert.  In de afdronk krijgt de thee een mild- frisse smaak door de combinatie van sinaasappel, korenbloemen en zonnebloemen.

Een ander ingrediënt dat in bovenstaande theesoorten voorkomt is de Gojibes. Gojibessen zijn kleine aubergine-vormige bessen die een belangrijke rol vervullen in de traditionele Chinese geneeskunde. Gojibessen zijn rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen. In China worden deze besjes ook wel ‘happy berries’ of ‘smiley berries’ genoemd, omdat het eten van deze bessen voor de algehele well-being zorgt.

“There is something in the nature of tea that leads us into a world of quiet contemplation of life.” is een gezegde uit het boek van Lin Yutang: The Importance of Living en een goede omschrijving hoe wij de avond hebben afgesloten helemaal bijgepraat en met een compleet zen  gevoel. Ik kijk uit naar mijn volgende bezoek aan Tea Bar om een nieuwe thee te proeven. Wordt het Icy Mojito of toch de Choco Chanel…!

Tea Bar | Haarlemmerdijk 71 | 1013 KC Amsterdam | www.teabar.nl 

Openingstijden:
Maandag: 11:00 – 18:00
Dinsdag t/m Vrijdag: 10:00 – 18:00
Zaterdag: 10:00 – 17:00
Zondag: gesloten

Informatie over Tea Bar

Tea Bar ‘Create your own Tea style’
Tea Bar staat voor alles wat met thee te maken heeft. Bij Tea Bar kun je losse verse thee en tisanes scheppen uit transparante bakken, eerst ruiken voordat je koopt en iets je eigen melange samenstellen. Tea Bar voert 53 verschillende soorten losse thee en kruiden en streeft ernaar haar assortiment snel uit te breiden naar 65 soorten. Zo is er voor de liefhebbers een heerlijke aardbeien thee met gedroogde stukjes aardbei maar ook een exclusieve Pai Mu Tan, een witte, pure thee uit China. Tea Bar heeft een breed assortiment bijzondere theesmaken die voor Tea Bar worden samengesteld door theehandelshuizen in Hamburg, Duitsland. Hamburg is de plek waar de meeste thee uit Azië heen wordt verscheept en waarna de thee haar weg naar vindt naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. Op de vide van het prachtige pand aan de Haarlemmerdijk 71 vind je een relaxte zitplek met een prachtige foto van een Maleisische theeplantage. Comfortabele fauteuils en een grote leestafel met veel magazines en kranten maken dit de ideale plek om op je gemak alle thee en koffie te proeven.

Oprichters Tea Bar

Sara Verver (31) en Fenje Bolt (30) zijn vriendinnen, inmiddels 15 jaar, sinds de middelbare school Het idee voor Tea Bar is ontstaan tijdens een gezamenlijke trip naar Londen, waar er voor Sara coole coffeespots waren om haar custom made koffie’s te bestellen, maar waar er voor Fenje als fanatieke theedrinker weinig keuze was. In het vliegtuig terug ontstond het idee voor een theeplek met de ‘vibe’ van een coffeecorner. Na drie jaar onderzoek en ervaring opdoen in de wereld van koffie en thee, afstuderen in Rechten (Fenje) en Bedrijfseconomie (Sara) en een lange speurtocht naar het perfecte pand, is Tea Bar eindelijk geopend op de Haarlemmerdijk 71 in Amsterdam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: