Fantastische BBQ Spareribs


De zomer laat echt op zich wachten en het weer voorspelt ook niet veel goeds. Daarom vinden wij dat je letterlijk het zonnetje in huis moet halen! Dit recept voor spareribs van de BBQ, die werkelijk waar finger-licking zijn, is een schrale troost. Vive l’éte!

Ik haal de varkensribben het liefst bij de Franse Slager op de Albert Cuypmarkt. Voor de lekkerste BBQ spareribs raadt ik ook aan om geen mooie magere ribbetjes te gebruiken, met een evenredige hoeveelheid vlees en bot.

Ingredienten (4 personen)
2 hele varkensribben

Voor de spareribs marinade
2 kaneel stokjes
1 eetlepel 5 spices poeder
5 laurier blaadjes
1 eetlepel steranijs
1 chilipeper met pitjes
5 eetlepels zoute ketjap/soya saus
1 eetlepel bruine suiker/bruine basterd suiker of gulah jawa

Bereiding marinade:

Combineer alle ingredienten in een vijzel en smeer de spareribs in met deze marinade.

Ingredienten master stock
1 grote winterpeen
1 hele prei
1 selderij
stronk gember
3 tenen knoflook
1 hele ui, gesnipperd
1 chilipeper (eventueel ontdaan van zaadjes)

Bereiding master stock:
Combineer alle ingredienten in een pan met ruim koud water. Zorg ervoor dat alle ingredienten ruim onder water staan. Kook de spareribs in de bouillon ongeveer 1 uur (60 min) op heel laag vuur. In de tussentijd maak de pruimen marinade, waarmee je de spareribs insmeerd op de barbeque.

Ingredienten pruimen marinade

2 eetlepels pruimen jam
5 eetlepels zoute soya saus, zoute ketjap
2 eetlepels bruine suiker, bruine basterd suiker of gula jawah
royale scheut Grand Marnier (3-4 eetlepels)

Bereiding pruimen marinade

Combineer alle ingredienten voor de pruimen marinade in een kom een roer het mengsel goed zodat het mooi glad is.

Fantastische Spareribs op de BBQ

  • Haal de spareribs uit de bouillon en goed laten uitlekken. De bouillon en overige ingredienten heb je niet meer nodig
  • Met een vuurvaste kwast smeer je de ribs gelijkmatig in met de pruimen marinade,  en leg de spareribs op een voorverwarmde bbq.
  • Stel bij een gas-BBQ in op 180 graden indirect vuur of bij een bbq met kolen zorg dat de kolen gloeien en leg de spareribs niet direct boven de kolen.
  • Rooster de spareribs aan beide kanten mooi bruin gedurende 15-20 minuten, terwijl je ze nogmaals goed insmeert met de marinade. Let op tijdens het roosteren mag het vlees niet uitdrogen vandaar dat je de spareribs vaak mag insmeren

Eet smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: