Aperitivo state-of-mind met Giorgio Locatelli


Locatelli & Payer tijdens de Peroni Aperitivo kook-demo

Het enige wat niet mee is gekomen is het zonnige weer uit Rome, waar momenteel het kwik de 30 graden overstijgt, maar los daarvan waanden wij ons in een sfeerrijke Italiaanse omgeving tijdens het de afgelopen editie van Taste of  Amsterdam, waar het Aperitivo event plaatsvond met Michelinsterren chef Giorgio Locatelli en Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel voor Nederland en tevens directeur van Hilton Amsterdam met zijn eigen restaurant Roberto’s. Met dit evenement wil Peroni zich verder op de Nederlandse markt positioneren als biermerk. Bij ontvangst werden wij verwelkomd met een glas Peroni bier, en tot mijn verrassing is het bier uniek van smaak en past geweldig goed in het rijtje van Nederlandse bieren, was mijn eerste ontdekking.

Het ‘Aperitivo’ concept is al enkele jaren overgewaaid uit Italië, en staat voor een gezellig samenzijn onder genot van een heerlijk glas wijn of bier met een grote varieteit aan tasty bites. Aan niemand minder de gelegenheid, dan Giorgio Locatelli om een aantal heerlijke aperitivo bites te demonstreren die goed samengaan met Peroni. Locatelli’s visie met betrekking tot de ‘aperitivo’ is dat het een state of mind is en een uitdrukking van de Italiaanse cultuur die over de hele wereld te herkennen is. Daarnaast is Peroni een mooi merk wat staat voor Italiaanse traditie en historie. Locatelli beoogt met het aperitivo evenement Peroni op een andere manier op de kaart te zeten in Nederland, waarbij verantwoord drinken ook een grote rol speelt.

Tijdens de kook-demo presenteert Locatelli 3 gerechten die heel duidelijk staan voor het beste van 3 Italiaanse culinaire regio’s: Sardinië, de Toscane en Piedmonte,  de laatste waar Locatelli zelf vandaan komt. Terwijl wij toekijken hoe het culinaire duo aan de slag gaat met de ingredienten, staan wij te popelen om de bites zelf te mogen proeven, daar is de mogelijkheid voor in het speciale Peroni paviljoen op het Taste of Amsterdam terrein. De bites:  mosselen met fregola (een pastasoort), toast met kippenlevertjes en variatie op de bagna càuda uit de Piedmonte die met rauwe groenten en ansjovis staan op het menu. De keukenbrigade van Hilton Amsteram Roberto’s onder het toezichthoudende oog van Franz Conde, kunnen de vraag van de hongerige gasten maar net bijbenen. Meerdere verrassende bites worden geserveerd, waaronder polenta met bacalao, Burrata op focaccia en Melanzzane. Mijn oog valt op een van de chef’s van Locanda, die een ongelooflijk grote truffel aan het schoonmaken is, in totale verstandsverbijstering vraag ik of het een echte truffel is, waarna hij met een truffelrasp 2 dikke plakken op een toast met kippenlevertjes legt en deze vervolgens  aan mij geeft. Verrukkelijk!

Toen ik Locatelli persoonlijk sprak, viel het mij op dat hij van dichtbij een even sprankelende en gepassioneerde persoonlijkheid is als tijdens de kook-demo.  Gefascineerd luister ik en ik hang aan zijn lippen terwijl hij verder vertelt over zijn liefde voor de Italiaanse keuken en de lekkere dingen uit het seizoen. Het is bijzonder om deze kunstenaar maar vooral levensgenieter in levende lijve te mogen ontmoeten.

Bij het nemen van een sample van de bites, proeven wij hoe goed de smaken in elkaar overgaan met een glas Peroni, als je je ogen sluit kan je de mediterranée bijna proeven, een vleugje citroen, sinaasappel en de frisse, sprankelende bubbel met zachte lounge muziek op de achtergrond, waardoor er een smaak explosie ontstaat in je mond!

Work in progress

Voor de culinaire liefhebbers hierbij de recepten voor de aperitivo bites:

1. Mosselen met fregola

2. Kippenlevertjes op toast

3. Bagna càuda variatie

Locatelli begint met de mosselen met fregola.  Fregola is een specialiteit uit Sardinië, gemaakt van semola di grano duro (pasta bloem), en licht geroosterd in de oven. Sommige stukjes pasta zijn daardoor iets donkerder van kleur.  Fregola is te vinden bij Italiaanse delicatessen winkels en traiteurs en kan net als (gedroogde) pasta gekookt worden voor bereiding in een gerecht. Stoom de mosselen open en haal ze uit de schelp, sauteer een sjalotje in een pan met een beetje olijfolie. Voeg de mosselen toe met beetje mossel vocht en de fregola. Breng op smaak met peter en zout en een beetje tomaten puree. Voor een frisse bite voeg wat fijn gehakte peterselie toe. Verwarm zolang de fregola lichtjes begint te binden met het kook vocht.

Daarna: toast met kippenlevertjes. Snijd toastjes van bijvoorbeeld ciabatta brood, smeer in met olijfolie en rooster licht krokant in de oven. Sauteer een sjalotje met olijfolie in een pan en voeg de kippenlevertjes toe. Flambeer met brandy bijvoorbeeld Vecchia Romagna. Breng op smaak met zout en peper. Haal door de keukenmachine om fijn te pureren. Smeer op toast en garneer met gefrituurde salie.

Voor het bagna càuda gerecht rooster je diverse paprika’s, verwijder hiervan het vel en snijd in dunne reepjes voeg dun gesneden reepjes ansjovis toe en dresseer met een vleugje olijfolie, peper en zout.

Locatelli & Me

Locatelli’s visie is dat lekker eten sterk wordt bepaald door de kwaliteit van de ingredienten en het gezelschap waarmee je dit nuttigt.  La Convivialità ook wel levenswijze, vertaalt de passie van Italianen voor eten en drinken. En nu herinner ik mij, dat tijdens mijn vele reizen ik vaak het woord ‘gezelligheid’ heb geprobeerd uit te leggen, waar ik vaak vastloop met de cliché uitspraak: ” It’s what we Dutch call ‘gezellig’…”. Conviviality = Locatelli = aperitivo = gezelligheid. Als laatste stelde ik hem een vraag, wat zijn lievelingsgerecht is en met welk gezelschap hij hier het liefste van geniet. Zijn antwoord was verrassend heel simpel, dat hij geen lievelingsgerecht heeft, maar het liefste geniet van het beste uit elk seizoen en er het meeste van geniet in goed gezelschap samen met vrienden en familie!

“With a little imagination the essential flavours and combinations of ingredients that stayed in people’s hearts and minds for centueries can be elevated into something beautiful” – Giorgio Locatelli

Informatie

Giorgi Locatelli is de chef-patron van restaurant Locanda in London, Verenigd Konikrijk en schrijver van het best-selling boek Made in Italy , Food & Stories. Giorgio Locatelli’s ervaring is van groot belang geweest voor de culinaire icoon die hij vandaag is. Hij heeft vier en een half jaar gewerkt in The Savoy, met een gastronomisch concept die geinspireert is door Anton Edelmann. Daarna heeft hij drie jaar in Parijs doorgebracht bij Laurent in La Tour d’Argent, waar hij na een periode van reizen terug is gekeerd naar London. In 1995 is Zafferano geopend in het Londonse district Belgravia waar Giorgio Locatelli de Chef was en voor dit restaurant haar eerste Michelinster behaalde in slechts vier jaar. Locatelli heeft in 2002 samen met zijn echtegenote Locanda Locatelli geopend. Als chef-patron van Locanda Locatelli heeft hij dit restaurant op de kaart weten te zetten en waardoor het nu bekend staat om de intieme sfeer en familiesfeer net zoals de gerechten op de kaart. Het jaar daarop heeft Locatelli zijn Michelinster behaald en sindsdien behouden.

Roberto Payer is de algemeen directeur van het Amsterdamse vijf-sterren hotel Hilton Amsterdam en tevens eigenaar van Roberto’s Restaurant.

Locanda Locatelli | 8 Seymour Street | London W1H 7JZ | www.locandalocatelli.com 

Roberto’s Restaurant | Hilton Amsterdam | Apollolaan 138 | 1077 BG Amsterdam | www.robertosrestaurant.nl

Advertisements
Comments
One Response to “Aperitivo state-of-mind met Giorgio Locatelli”
  1. He dame, wat goed, in het Nederlands!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: