Kip op Blik! Nr 1 uit de serie Beste BBQ recepten zomer 2012


De geur van brandend hout van de bbq doet mij denken aan de tropische zondagen op Curacao. Hier staat Zondag voor beachdag en bijna een heel huisraad aan spullen werd ingepakt voor een dagje strand! Ik begin te watertanden als ik terugdenk aan al het lekkers wat te verkrijgen is op het eiland, zoals suikerzoete watermeloen, huisgemaakte limonade van limoenen uit eigen tuin, sate’s, gemarineerde kippenbouten en nog veel meer. Weinig kan dit ultieme tropengevoel evenaren, maar na vele jaren wonend en werkend in Nederland heb ik stiekem toch mijn tweede liefde gevonden. Ik vind Nederlandse zomers het einde en een unieke belevenis op zich: het drukke stadsgedruis, luieren in het park of bootje varen over de grachten en plassen en cocktails drinken op het strand zijn de belangrijkste gelijkenissen met mijn outdoors island life. Een glimlach tekent op mijn gezicht als zie hoe mensen met hedendaagse convenience aan de slag gaan zodra het kwik de 20 graden overstijgt, waarbij de volgende items in overvloed worden aangerukt: flessen rosé, stokbrood, kant-en-klaar gemarineerde lekkernijen van de slager of traitteur en – niet te vergeten – de portable – mini bbq (ook wel bekend als een aluminium folie bak met kolen, houtsnippers en een gril).

Het volgende recept van Kip op Blik ook wel bekend als Beer Can Chicken is een absolute show- stopper en ideaal als je voor een groepje vrienden of familie moet koken. Het is wel aangeraden om hiervoor een bbq met deksel te gebruiken.
In America is dit een populair recept maar nog niet zo bekend in Nederland; tv kok Caspar Burgi heeft onlangs in een editie van Koffie Tijd zijn versie van kip op blik gemaakt.

Kip op Blik voor 4 personen:
1 hele kip van ongeveer 2kg (zonder ingewanden en nek)
1 grote ui
4 tenen knoflook
1 blik donker bier zoals Guiness of Trappist
Een aantal takjes rozemarijn en tijm
Olijfolie
2 eetlepels van je favoriete rub of spice mix zoals Nomu Morrocan Rub of Jamaican Jerk.
Maak je eigen rub door bijvoorbeeld evenredige hoeveelheden kurkuma, komijnpoeder, paprika poeder, djinten en een vleugje kaneel te mengen met een kleingesneden chilipeper voor een beetje pit.
Hak de ui en knoflook in grove stukken en doe dit samen met een paar takken rozemarijn en tijm in de kip. Meng de specerijen met olijfolie en smeer hiermee de kip in. Open het bierblik en giet af tot de helft, doe ook nog wat rozemarijn, tijm en knoflook in het blik, duw het open blik verticaal in de kip totdat je het bijna niet meer kan zien en de kip rechtop kan staan.
Maak de bbq klaar met indirect of laag vuur en plaats de kip op het rooster, niet direct op het vuur. Rooster de kip in ruim anderhalf uur gaar, totdat het vlees letterlijk van het bot afvalt. Tijdens het roosteren verdampt het bier en geeft een heerlijke smaak aan het vlees, verder kan je de kip tijdens het roosteren bedruipen met een mengsel van knoflookboter en sojasaus voor een mooi egaal bruine kleur en een knapperig korstje!

Voor de echte professionals onder ons de laatste tips…
Voeg houtsnippers toe aan je vuur voor extra aroma aan de bbq, bijvoorbeeld Jack Daniels Wood Barrel
chips ofwel de echte houtsnippers gemaakt van oude Jack Daniels vaten. Voor meer heerlijke bbq recepten is The Barbeque Bible van Steven Raichlen een aanrader.

De bbq doet het halve werk dus vandaar dat het ideaal is als het ook nog mooi weer is, gebruik verse en seizoensgebonden producten en voilà! Dinner is served!

Leve de zomer en eet smakelijk!

20120529-233818.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: